Для чого потрібна Церква? На це питання неможливо відповісти однозначно, тому що віруючі і невіруючі люди дадуть відповідь на нього по-різному. Якщо для перших Церква - це Істина і Життя, то для других, в кращому випадку, якийсь соціальний недержавний інститут, діяльність якого має деякі корисні аспекти.

Церква дає людині головне - Віру, Надію, Любов. Для віруючої людини питання про те, чи є Бог, позбавлений сенсу, тому що все життя є зримим підтвердженням Його існування. Бог відкривається тому, хто Його шукає. Як людина стає на шлях віри? Якщо віру йому з дитинства не прищепили батьки, то найчастіше він приходить до неї в дні важких життєвих випробувань. Коли людині вже нема на що сподіватися, він звертається до Бога. Можна назвати це дурістю, вчинком слабкого зневірилася. А можна сказати, що в душі заплутався людини вперше за багато років прокинулося і потягнулося до Світла щось справжнє. У дні, коли у нього все благополучно, людина не звертається до Богу, не відчуваючи в цьому потреби. Тяга до Бога зазвичай прокидається саме в період життєвих потрясінь.

Щоб зрозуміти віруючої людини, треба самому бути членом Церкви. Спостереження з боку в даному випадку не буде об'єктивним, тому що неможливо зрозуміти суть віри, залишаючись осторонь. Це той випадок, коли для розуміння потрібен власний досвід. Прийшовши в Церкву, людина не обов'язково зустріне в неї тільки хороше. Далеко не кожен віруючий є зразком доброти і смирення, для початківця - людини, тільки початківця осягати ази віри - період воцерковлення може стати досить важким випробуванням. Всі незвично, незрозуміло, незнання правил церковного етикету може викликати нарікання з боку парафіян. На цьому етапі багато людей, потягнулися до Бога, назавжди або на час залишають Церкву. Але ті, хто залишаться, мають чудову можливість доторкнутися до величезного пласту духовної спадщини. В першу чергу, через церковну літературу. Для Російської Православної Церкви це, звичайно ж, книги Старого і Нового завітів, а так само праці святих отців. Саме в книгах святих отців можна відкрити для себе невичерпне джерело мудрості і віри. Ісаак Сирин, Ігнатій Брянчанінов, Іоанн Кронштадтський, Феофан Затворник і багато інших - їх книги повні Істини і можуть надати неоціненну допомогу будь-якій людині.

Чи робить Церква людини краще? Так. Читаючи книги святих отців, віруюча людина може усвідомити багато свої помилки, позбутися поганих рис характеру. Стати спокійніше, м'якше, добріше. І сильніше, тому що віра - це величезна сила. Віруюча людина відчуває себе провідником Божої волі, він відчуває Бога за своєю спиною, що надає йому стійкість, відвагу, терпіння, готовність з честю перенести будь-які випробування. При цьому він не просто вірить в Бога, але - вірить Богу. Вірить не навмання, не тому, що просто вибрав вірити - він знає, що допомога реально виявляється, тому що отримував її сотні, тисячі разів. Один раз може бути збігом, два, десять, але коли допомога надається раз за разом, коли він бачить, що щира молитва і віра Богу дозволяють повернути на краще найскладніші ситуації, йому вже не потрібно підтверджень. Він знає, що Бог є, бачить, як Господь надає йому допомогу, зберігає, веде по життю. Церква стає його оплотом, опорою. У цій опорі, в щоденному спілкуванні з Богом черпає він свої сили.